mandag 25. desember 2017

Forberedelser, hygge og kos: Tradisjoner.


I alle år som jeg kan huske, er hjemmelaget sylte høyt prioritert hos oss.
Da min mor var ung og vi var små, ble nesten alt på grisen brukt.
Husker det var stas med syltelabber og min mor har fortalt at hun
også kokte hode til grisen for å bruke i sylta.
Det gjøres ikke lenger.
Nå lages sylta av kokt ribbe.
Kjøtt, flesk og svor blir lagt lagvis
sammen med hemmelig krydderblanding :-) 




Det er ekte håndverk og gammel tradisjon,
og siden min mor er skredder,
sys sylta møysommelig sammen i en gasklut,
og surres med husholdningstau
for å få en fin fasong.



Lefsebaking er min nyeste tradisjon.
Ønsket meg takke og diverse utstyr for noen år siden,
og i år er det tredje året jeg baker  Kling. 

Jeg har mine røtter fra Bø i Telemark,
og jeg gledet meg alltid til og besøke
bestemor og bestefar når det var jul da jeg var liten.
Bestemor bakte kling,
og lykken var å spise så mye lefse jeg orket
og drikke kald eplemost :-)



Så er "Trine's julebrød" blitt minstemanns favoritt.
Kan anbefale dere en tur innomTrine's matblogg.
Der presenterer hun verdens beste 
oppskrift på julebrød.

I år bakte jeg julebrød to ganger.
Andre gang for å gi til venner,
og jeg har en kamerat som ble kjempeglad 
for julebrød med sukat.
Kona fikk julebrød uten sukat. 
Jeg kan styre min begeistring for sukaten,
men veldig koselig å overraske
han som liker sukat.



Mens vi hadde et lite snø-dryss ute,
ble middagen 3.søndag i advent
tilberedt ute på terrassen.
Kanskje en ny tradisjon?





Min favoritt juleblomst: Hvit Asalea.





Første gangen jeg skulle lage jul i eget hjem 
hadde vi et stort "bedehus-tre"
Mange juletrelys og bare røde julekuler.

Den tradisjonen er blitt litt endret med årene.
Jeg har arvet en del gamle julekuler, 
så noen av de røde kulene 
er blitt byttet ut.



Lille-julaften, når huset er ferdigpyntet,
alle skjorter nyvasket og strykt,
bare noen pakker igjen å pakke inn
og jeg har alt under kontroll,
da baker jeg  "fletteloff"
og det spises kveldsmat
 med "mormor-kakao"
mens vi ser på tv
og noen må bare ha med seg
"Grevinnen og hovmesteren"



Julaften.
Bordet er dekket og klart.
Første jul i nytt hus.
Mens vi spiser ribbe med sprø svor,
sitter eldstemann og tenker,
og bryter ut:
"Jeg sitter her og tenker....."
"Dette huset er perfekt også til å feire jul i."


  

Desember-pyntet Fru Birkedal d.y
i "den lille sorte" og blå blonde-kjole.
Stas når en kan pynte seg.



1.juledag, og endelig kan julesylta spises.
Min søster og jeg har en barnlig tradisjon med at vi drikker
verdens beste julebrus til frokost.
Hverken barn eller min mann skjønner
at det er en god tradisjon,
men det gjør ikke noe,
for da blir det jo mer julebrus på oss:-)

Gledelig jul
med gamle eller nye tradisjoner.
Det viktigste er at en gjør det som gir gode
opplevelser sammen med noen en er glad i.


1 kommentar:

  1. Her var dert mye tradisjon og julehygge. Jeg vil absolutt slå et slag for sukat, uunnværlig i søsterkake bl. annet.
    Klem fra Signe.

    SvarSlett